FELHÍVÁS
Dtum: Szeptember 18, htf, 15:29:29
Tma: Hírek Kunhegyesrõl


VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelû betegség.
2. A betegség legfõbb terjesztõje a RÓKA.
3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerûbb módszerét - a rókák veszettség elleni vakcinázását - Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdõdött a rókák vakcinázása. Elsõ alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.
4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bûzös, de a rókák által kedvelt ízû és szagú csalétekbe rejtik, amely szürkésbarna színû. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülõgéprõl történik.
6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni. Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bõrbe, szájba, szembe, orrba, sebe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági elõírásokat kell alkalmazni:
a. ha a vakcina ép bõrfelületre kerül, elegendõ a jódtartalmú fertõtlenítõszerrel vagy ennek hiányában 70%-os alkohollal történõ lemosás. Mindkettõ beszerezhetõ a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertõtlenítõszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható.
Ilyen jellegû érintkezés esetén védõoltásra nincs szükség;
b. ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétõl számított 21 napig az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani (ebzárlat), és csak pórázon szabad közterületre vinni.
8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élõ, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy vadásztársaságot.
9. Kérjük, a fentiekrõl gyermekét is tájékoztassa!
10. További felvilágosítással az Önök körzetében élõ állatorvosok és orvosok szolgálnak.

A kunhegyesi vakcinázási kampány idõpontja:
2006. október 1-6.

Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzési Fõosztály

A cikk tulajdonosa: Kunhegyes Város Honlapja
http://kunhegyes.hu

A cikk webcme:
http://kunhegyes.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=93