APEH Tájékoztatás
Dtum: Augusztus 08, kedd, 08:15:25
Tma: Hírek Kunhegyesrõl


A bevallás elektronikus benyújtása esetén elõforduló viszontazonosítási hiba kiküszöbölése érdekében követendõ eljárásról


A bevallás elektronikus benyújtása során az adóhatóság a saját adatbázisában és az Ügyfélkapu regisztrációs adatbázisában szereplõ adatok összehasonlítása alapján azonosítja a bevallás benyújtójának személyét.
A Kormányzati Portál a bevallást benyújtó személy részére nyugtázza a bevallás elküldését. Ez a nyugta azonban kizárólag a bevallás elküldésének tényét rögzíti. A bevallás megérkezésének, feldolgozásának ténye az eBEV-portálon keresztül kérdezhetõ le.
A bevallás elküldése nem jelenti azt, hogy az elküldött bevallást az adóhatóság fogadni is tudja. Ha az adott ügyfélnek az adóhatóság nyilvántartásában szereplõ személyi adatai nem egyeznek meg az Ügyfélkapu regisztrációs adatbázisában szereplõ személyi adatokkal, ebben az esetben az adóhatóság a viszontazonosítási hiba miatt nem tudja fogadni a bevallást. Errõl a program e-mail-ben elküldött hibaüzenettel értesíti a bevallást benyújtó személyt.
Amennyiben a viszontazonosítási hibát 3 munkanapon belül sikerül kiküszöbölni, ebben az esetben a bevallást (adatszolgáltatást) az adóhatóság feldolgozza. A hiba 3 munkanapon túli fennállása esetén kiküszöbölését követõen a bevallást ismételten be kell nyújtani.
Tekintettel arra, hogy az adóhatóság adatvédelmi okokból nem kapcsolhatja össze nyilvántartását az okmányirodák nyilvántartásával, kizárólag az érintett ügyfelek közremûködésével tisztázható, hogy az egyedi esetben melyik adat eltérése okozza a viszontazonosítási hibát.
A viszontazonosítási hibával érintett ügyfeleinket kérjük, hogy szíveskedjenek lekérdezni az Ügyfélkapu regisztrációs adatbázisában szereplõ adataikat, és azt tételesen leellenõrizni az írásjelekre is kiterjedõ figyelemmel. Fontos tudni, hogy a legapróbb eltérés is hibajelzéshez vezet, mivel a számítógép nem képes mérlegelni a különbségeket, csak regisztrálja õket. Kérjük továbbá, hogy az adatokat szíveskedjenek bemutatni az APEH igazgatóság ügyfélszolgálatán. A két nyilvántartásban szereplõ adatok összevetése alapján állapítható meg, hogy fennáll-e adateltérés, szükséges-e az adatok módosítása.


A cikk tulajdonosa: Kunhegyes Város Honlapja
http://kunhegyes.hu

A cikk webcme:
http://kunhegyes.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=84