NAV tájékoztató
Dátum: Február 01, péntek, 18:48:38
Téma: Hírek Kunhegyesről


Tisztelt Ügyfelünk!

Ismét eltelt egy esztendő, amelyben mindannyian sokat dolgoztunk, és valamilyen jogcímen jövedelmet szereztünk. A jövedelmünkről a már megszokott módon adóbevallásban kell számot adnunk az állami adóhatóság felé, és ehhez kapcsolódóan egy nagyon fontos határidő közeleg a naptárban.

Ön nem élt a munkáltatói adó-megállapítás lehetőségével?
Munkáltatója nem készíti el 2012. évről szóló személyi jövedelemadó bevallását?
Önadózóvá vált és nem tudja mi a teendő?
Nincs segítsége ebben a témában?

2013. február 15-ig

a 1253NY adatlapon nyilatkozhat úgy, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelkezésére álló foglalkoztatói adatszolgáltatások alapján készítse el Ön helyett az adóbevallását, ha a jogszabályban foglalt kizáró okok egyike sem áll fenn.A nyilatkozat megtételének feltételeiről érdeklődhet, részletes szereuhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyi Adóigazgatóság központi ügyfélszolgálatán és kirendeltségein a megszokott ügyfélszolgálati időben, és telefonszámokon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendkívüli kihelyezett ügyfélfogadást tart a 1253NY nyilatkozatok átvétele érdekében az Kunhegyesen, a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

2013. február 4-én 13 órától 15 óráig
2013. február 7-én 13 órától 15 óráig

ahol a személyi jövedelemadót érintő egyéb kérdésekre is szívesen válaszolnak munkatársaink.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Jász-Nagykun-Szolnok Megyi Adóigazgatósága

 

EGYSZERŰSÍTETT ADÓBEVALLÁS

Ha az alkalmazott nem él a munkáltatói adó-megállapítás lehetőségével, úgy a magánszemély bevallási kötelezettségének önadózóként (1253), az állami adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallás (1253E) vagy adónyilatkozat (1253ADÓNYILATKOZAT) benyújtásával tehet eleget.

Ha az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja, 2013. február 15-ig az erre a célra rendszeresített (1253NY) nyomtatványon vagy elektronikus úton jelentheti be igényét az állami adóhatósághoz. A bejelentéssel egyidejűleg köteles nyilatkozatot tenni az egyszerűsített bevallás kitöltéséhez, különösen az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges, az adóhatóság nyilvántartásában nem szereplő adatokról, tényekről, körülményekről.

A határidő letelte után a nyilatkozat nem pótolható!

Az a magánszemély választhatja az egyszerűsített bevallást, aki az adóévben:
•  kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szerzett, amelyből kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, és/vagy
•  ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá
•  nem volt egyéni vállalkozó,
•  egyszerűsített foglalkoztatás révén is szerzett bevételt,
•  osztalékból, vállalkozásból kivont jövedelemből vagy értékpapír kölcsönzésből jövedelme származott,
•  ha a magánszemély családi kedvezményt, adókedvezményt érvényesít,
•  ha a magánszemély az adójáról rendelkezik (önkéntes biztosító pénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla),
•  ha a mezőgazdasági őstermelő az e tevékenységéből származó bevételéből a jövedelmére nemleges nyilatkozatot ad, vagy adóköteles bevétele nem származott,
•  ha a magánszemély olyan bevételt szerzett, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerinti közteherviselést választott,
•  olyan jövedelmet szerzett, amely után a kifizető a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást teljes egészében megfizette.

Érvényes nyilatkozat esetén az állami adóhatóság a 1253E egyszerűsített bevallást legkésőbb 2013. április 30. napjáig megküldi az adózónak postai vagy elektronikus úton. Az egyszerűsített bevallást a kézhezvételt követően a magánszemély vagy elfogadja, vagy az adatokat javítja, esetleg kiegészíti.

Ha az abban foglaltakkal egyetért, akkor a nyomtatvánnyal nincs további teendője, azt nem kell visszaküldenie az állami adóhatóság részére. 

Amennyiben a kiegészítése, javítása után visszaküldi, úgy az aláírt bevallást 2013. május 21. napjáig kell postára adni, vagy elektronikus úton megküldeni az állami adóhatóságnak.  

Ha a 1253E egyszerűsített bevallást 2013. május 21. napjáig nem küldi vissza, úgy az állami adóhatóság által kiküldött adattartalmú bevallás az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

NAV Jász-Nagykun Szolnok Megyei Adóigazgatósága

 A cikk tulajdonosa: Kunhegyes Város Honlapja
http://kunhegyes.hu

A cikk webcíme:
http://kunhegyes.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=523