Népszámlálás 2022
Dtum: Szeptember 28, szerda, 15:48:11
Tma: Hírek Kunhegyesrõl


NÉPSZÁMLÁLÁS, 2022: FELELJÜNK, EGYMÁSÉRT!


Október 1-jén kezdõdik hazánkban a Magyarország teljes népességére és az összes lakására kiterjedõ népszámlálás. Az adatgyûjtés pontos és részletes képet ad a népesség számáról, demográfiai jellemzõirõl, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételérõl, élet- és lakáskörülményeirõl. A népszámláláson való részvételt a 2018. évi CI. törvény írja elõ, eredményei mindannyiunk mindennapjait, jövõjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, országos, regionális és helyi fejlesztések alapjául szolgálnak.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden magyarországi lakcímre szeptember utolsó napjaiban postai felkérõlevelet küld. Ez nem névre szólóan érkezik a postaládába, a címzésben csak a ház címe szerepel. Annak érdekében, hogy a felkérõlevél minden háztartásba eljusson, kérjük, még a népszámlálás elõtt mindenki gondoskodjon arról, hogy háza falán, a kerítésén látható legyen a házszám, hiszen ezzel megkönnyítik a felkérõleveleket kézbesítõk munkáját. Nagyon fontos, hogy a felkérõlevelet mindenki õrizze meg! A levélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyû belépési kód is található, aminek segítségével minden háztartás önállóan, interneten keresztül ki tudja tölteni a népszámlálási kérdõíveket a népszámlálás honlapján (nepszamlalas2022.hu).
Kérdõívet kell kitölteni

  • mindenkirõl, aki Magyarországon él,
  • azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

A népszámlálás során a lakáskörülményekrõl is nyilatkozunk. Az ország területén minden

  • lakás,
  • lakott üdülõ és lakott egyéb lakóegység,
  • közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmény összeírása megtörténik.

(Fontos, hogy a lakáskérdõívet minden, a tulajdonunkban álló, de adott esetben nem lakott, üresen álló lakásról is ki kell tölteni, az arra a címre érkezett felkérõlevél alapján.)
Minden háztartásnak egy lakáskérdõívet és annyi személyi kérdõívet kell kitölteni, ahányan a lakásban laknak. A kérdõív kérdéseire a 2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve kell válaszolni.
A népszámlálási kérdõívet önállóan, az interneten október 1. és 16. között lehet kitölteni, egy, erre a célra létrehozott zárt rendszerû, online felületen keresztül, amelybe a felkérõlevélben szereplõ egyedi, 12 jegyû kóddal lehet belépni. Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdõívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési idõszak alatt naponta 5 db, egyenként 100 000 forint értékû ajándékutalványt sorsol ki a KSH a kitöltõk között. Fontos, hogy a kitöltés végeztével kapott, a kitöltést igazoló kódot mindenki õrizze meg, mert azzal igazolható, hogy valóban megtörtént az online válaszadás, ki lettek töltve a kérdõívek. Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem élnek az online kitöltés lehetõségével, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, akik tableten rögzítik a válaszaikat. Akik pedig sem online, sem számlálóbiztos által nem teljesítik november 20-ig az adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzõjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget.


Feleljünk, egymásért!A cikk tulajdonosa: Kunhegyes Város Honlapja
http://kunhegyes.hu

A cikk webcme:
http://kunhegyes.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1167