TAGS-Skyblue

llsplyzatok 2023.09.11.

     

Veszélyhelyzet

JOGPONT információ

T?j?koztat?k

Testületési és bizottsági ülések jegyzõkönyvei

Hatályos rendeletek

Közérdekû adatok

Integralt Telepulesfejlesztesii Strategia felulvizsgalat, modositas


Integralt Telepulesfejlesztesii Strategia felulvizsgalat, modositas Zaro Szakmai Velemenyezes


Integrált Településfejlesztési stratégia

Termofolddel kapcsolatos hirdetmenyek

Kunhegyes Városi Bölcsõdei intézmény felújítása és férõhely bõvítése” címû, TOP-1.4.1-19-JN1-2019-00002 azonosító számú projekt indításáról

Ingyenes jogsegély pszichitráiai jogsértések esetén

Helyi Építési Szabályzat

Költségvetések


Közbeszerzési tervek


EFOP 1.4.2-16-2016-00029 ,,Kezdettõl fogva-Kezedet fogva"

TOP-1.1.1-16-JN1-2017-00007 Ipari parkok, iparterületek fejlesztése


VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 jelû, Külterületi helyi közutak fejlesztése

TOP-5.1.2-15-JN1 Humánerõforrás bõvítése a Kunhegyesi Foglalkoztatási Paktum keretében

TOP-2.1.3-15-JN1-2016-00020 „Kunhegyes Kakat-ér rekonstrukciója I.

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2017-01183 azonosító számú „KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ASP KÖZPONTHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSA”

TOP-2.1.2-15 jelû, Zöld város kialakítása

Tûzvédelmi tájékoztató


Digitális Településrendezési Terv

Térfigyelõ rendszer

2009. évi CXXII. törvényben elõírt közzétételi kötelezettség
Szabályzat a nemdohányzók védelmérõl
Pályázat piactéri vásárcsarnok helyiségeinek bérbevételére


Rendõrségi felhívások
Kereskedelmi nyilvántartások

Ügyintézés

Polgármesteri Hivatal


Letölthetõ nyomtatványok

Vendégváró

Bemutatkozás
Megközelíthetõség
Strandfürdõ

Képgalériák
Tornaterem alapkõletétel
Városunk történelme
Városunk címere
Testvértelepülések
Arcképcsarnok
Évfordulók 2021.
Térképek
Településünk képekben
Kunsági Kiállítóház
Kun Kézmû Szociális Szövetkezet

Érdekességek:
A Kunhalmokról
A Kunhímzésrõl
Csárdák, betyárok
A Kunok nyelvérõl
A Kunbabák

Önkormányzat

Önkormányzat
Megyei Önkormányzat
Közbeszerzések
Gazdasági program
Közbeszerzési tervek
Helyi Esélyegyenlõségi Program
Civil szervezetek támogatása

Intézmények (címek)
Családsegítõ Központ
Kunhegyes Városért Közalapítvány
Közérdekû információk
Közérdekû adatok

Oktatás:
"Dózsa Iskola"
Református Iskola
Középiskola
Óvodák

A település kitüntetettjei
Fõzõverseny 2006. szeptember 23.
Ideje: Szeptember 26, kedd, 15:31:02 Szerz: admin

Rendezvények Kunhegyesen

Pafi rta: "Az idén a hagyományos Mihály-napi fõzõversenyünk immár 6. alkalommal került megrendezésre

Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek sikeres fõzõversenyeinek híre meghozta a kedvet jeles szakácsainknak, hogy megméressék tudásukat: az idén rekordszámú, 39 szakács gondolta úgy, hogy e nemes versengésben itt a helyük a kunhegyesi versenypályán, azaz – stílszerûen - a játszótéren. Szó szerint a játszótéren, mert ez a mai nap a hagyományokhoz híven a szórakozásról és a játékról szól, amellett, hogy „játszásiból” igen komoly remekmûvek készülnek el a bogrács aljának melengetése által.

Mivel a fõzõverseny szervezõcsapata állandó, és szeretjük a jól bevált dolgokat követni, a pontozás és a verseny feltételei az elmúlt évekhez képest nem változtak.
Így a nevezési díj változatlanul 1 Ft volt, csak azért, hogy lássuk: minden ellenkezõ gondolatunk ellenére valamit ér azért a mi kis forintosunk.
A kinti, tûzhely melletti pontozás elvei alapján – mely a fõzõalkalmatosság, tûzhelykörnyék, szakácsok öltözéke (népviselet, ne adj’ isten kunkötõ viselése), a receptek, az étel elnevezése, a tájjelleg megtartása – maximálisan 10 pont volt adható – nem gyõzzük eléggé hangsúlyozni a versenyzõinknek, hogy a külsõségekre kapott pontok mennyire fontosak a végsõ pontszám kialakulásában. Az idén a maximális pontszámot a kint tapasztaltak alapján csak 1 szakács érte el: Sümegi János, a köcsögös babot fõzõ mohácsi versenyzõ. A jövõre nézve – aki olvasta e cikket, adja tovább! – jótanács, hogy a fõzõknek érdemes a kinti pontok megszerzésére nagy hangsúlyt fektetni.
A sorszámozott tányérok folyama fél 12-kor indult a „benti” pontozás, a végsõ értékelés helyszínéül szolgáló fehér asztalra. Az idén a zsûrit csupa-csupa szakember alkotta, tagjai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület képviselõi voltak: Sasvári István (Szolnok), Molnár Géza (Tiszaigar), Major András (Cserkeszõlõ), Kenyeres Sándorné (Szolnok), Vargáné Tar Katalin (Tiszagyenda); a zsûri elnöke Lehoczky József mesterszakács volt, aki a felkínált ételekben a szakmai szempontok érvényesülését fiával, Lehoczky Norbert szakáccsal vizsgálta tüzetesen. Az értékelés részese volt – Simai János kunkapitány felkérésének eleget téve – a jelenlegi kunkapitány, Smuta Zoltán és kedves felesége Kunszentmártonból, valamint Nagy Albert jászkapitány Jászboldogházáról.
A versenyzõk munkájának elismeréseként az idei esztendõben a hagyományos kupák mellett minden induló maradandó emléktárgyat, egyenkötõt kapott, illetve a rendezvény támogatói tíz különdíjat is felajánlottak a legjobbaknak.
A bírálás során a beérkezett ételek sorszám szerint kerültek az asztalra; a választék igen szélesre sikeredett, volt itt - a teljesség igénye nélkül - ötféle birka, káposztával készült ételbõl négyféle, tizenegyféle babétel, három halászlé, négy marhahúsból készült eledel, egy kecskepörkölt, három pacal valamint slambuc, tárkonyos borjúragu, köcsögös bab, húsleves stb.
A zsûri lelkiismeretes és gyomorpróbáló munkája után az értékelési lapok összesítése nem várt eredményt hozott: elõállt az a helyzet, hogy az elsõ helyen pontazonosság alakult ki; mindkét versenyzõnk 196-196 pontot gyûjtött! Az egyik szakács eredménye: „kinti” pont 68, „benti” pont 128, a másiknál „kinti” pont 63, a „benti” 133. A harmadik helyezett 57 „kinti”, és 138 „benti” pontot kapott, így összpontszáma 195 pont volt. Mindebbõl kitûnik – ahogy arra már fentebb utaltam -, hogy milyen nagy szerepet játszik a kint (a fõzés helyszínén) szerzett pontszám a helyezések elosztásánál.
A zsûri tehát az elsõ helyezett meghatározását illetõen nagy dilemmába került, mert sajnos a verseny-alapszabályunk azon része, hogy pontazonosság esetén a fõzõverseny fõrendezõje dönt – személyi összeférhetetlenség miatt most nem mûködhetett. Az újrakóstolás eredményeként a zsûri egyöntetûen úgy határozott, hogy - a benti pontok nagyobb súlya miatt - a „Kunsági pacalpörkölt” (készítõje Fejér András) érdemli az elsõ helyezettnek járó serleget. A második helyezett Czinege Csaba „Töltött káposzta Csaba-módra” elnevezésû étke, míg a harmadik Burai Krisztina fiatal szakácspalánta babgulyása lett. A többi versenyzõt nem rangsoroltuk, de a zsûrinek különösen ízlett még - amit az adott magas pontszámok is tükröznek – a „Mangalica zsírján nekiveselkedett feketehegyi csülkös bableves”, a „Töltött káposzta-ahogy mi szeretjük”, a „Zöldséges csirkemell Balogh-módra”, a „Slambuc”, a „Pacal csülökkel” a „Tárkonyos borjúragu cipóban”, a „Káposztáshús gazdagon” a „Köcsögös bab”, az „Aranyfácán húsleves házicsigával”, a „Halászlé”, a „Babgulyás”a „Birkapörkölt”, a „Babgulyás-gazdagon ízesítve” és a „Marhapörkölt”.
Azután, hogy megnyugtató módon rendezõdött a helyezések sorsa, nem volt más dolga a tisztelt zsûrinek, minthogy a különdíjak sorsáról döntsön a felajánlók által kért szempontok alapján:
- Nagy Albert jászkapitány a legfiatalabb szakács részére ajánlott fel mûvészi értékû különdíjat, amelyet Nagy Dávid kapott
- a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület nevében Herbály Imre elnök úr többfunkciós bicskát ajánlott fel a legjobb férfi fõzõnek, amelyet az Egyesület nevében Kenyeres Sándorné egyesületi titkár adott át Fejér Andrásnak
- a legszebb tálalásért a Magyar Korona Gyógyszertár ajánlott fel ajándékcsomagot, amelyet Túri Jánosné érdemelt ki
- a legtöbbféle alapanyagot felhasználó-, valamint népi ételféleséget fõzõ szakács részére Szatmári Zoltán képviselõ, magánvállalkozó ajánlott fel különdíjat; az elõbbit Balogh Zoltán, az utóbbit Lázók Irén nyerte
- Kontra József polgármester felajánlásait, „A legidõsebb versenyzõ” díját Szabó Lajos (59 éves); a „Különleges technika” díját Sümegi János (köcsögös bab); „Õsi magyar étel”-díjat Nagy Sándor (tárkonyos borjúragu cipóban); „A legmerészebb és legegyszerûbb ötlet”-díjat Elek Andrea (sósburgonya gulyáságyúban) és végül a „Címerállat megfõzéséért”-díjat Ács Attila (kecskepörkölt) kapta.

Mihály-napi fõzõversenyünk színvonalát jellemzi, hogy az ételek kóstolására mostanra már messze földrõl is érkeztek vendégek, akik szájhagyomány útján értesültek a kunhegyesi ételek egyediségérõl és szakácsaink tehetségérõl. Azt, hogy minden elkészült étel finomra sikeredett ezen a napon mi sem bizonyítja jobban, hogy a délig alvók már csak a bogrács kitörlésében reménykedhettek.

A zsûri elnökének és tagjainak, támogatóinknak, valamint a versenyzõknek, segítõiknek és szponzoraiknak köszönjük a részvételt, a fõzõverseny sikeres lebonyolításában való aktív közremûködést.

A jövõ évi Mihály-napi viszontlátásra:
Hegedûs József
fõszervezõ

Kunhegyes, 2006. szeptember 25.
"

 
 

Kapcsold linkek

· Adatok: Rendezvények Kunhegyesen
· rta: admin


A legolvasottabb cikk a kvetkez kategriban: Rendezvények Kunhegyesen:
Mihálynapi Sokadalom

Cikk rtkels

tlagos rtk: 3.54
Szavazat: 11


Krlek rtkeld ezt a cikket:

Kivl
Nagyon j
J
tlagos
Rossz

Belltsok


 Nyomtathat vltozat Nyomtathat vltozat

 Kldd el levlben! Kldd el levlben!

Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2014 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunkon található anyagok csak a forrás (kunhegyes.hu) megjelölése esetén használhatóak fel!
Web site engine code is Copyright © 2003 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Oldal generls: 0.005 msodperc

TAGS-Skyblue theme designed by American Nuke Net